Site logo

Ćelavost i alopecija – opadanje kose kod muškaraca

Androgena alopecija

Androgena alopecija najčešća je vrsta gubitka kose kod muškaraca. NLM kaže kako će više od 50% muškaraca starijih od 50 godina u određenoj mjeri i obujmu biti pogođeno s problemom ćelavosti.

Uzrok opadanja kose i nastanka ćelavosti

Jedan od mogućih uzroka ćelavosti kod muškaraca je genetika ili obiteljska povijest ćelavosti. Istraživanja su otkrila da je ćelavost muškaraca povezana s muškim spolnim hormonima koji se nazivaju androgeni. Androgeni imaju mnoge funkcije, uključujući regulaciju rasta kose.

Svaka dlaka na glavi ima svoj ciklus rasta. Kod muške ćelavosti, ciklus rasta počinje slabiti, a folikul dlake se smanjuje, stvarajući kraće i finije niti kose. Na samom kraju, ciklus rasta za svaku dlaku završava i na njenom mjestu ne raste nova kosa.

Ova vrsta opadanja kose nema nuspojava. Međutim ćelavost može biti uzrokovana raznim drugim uzrocima – tumori (rak), korištenje lijekova i nuspojave povezane s njima, stanja štitnjače i anabolički steroidi. U slučaju naglog ili pojačanog opadanja kose posjetite svog liječnika za stručan savjet.

Liječnik specijalist može koristiti obrazac gubitka kose za dijagnosticiranje androgene alopecije (ćelavosti). Liječnik će uzeti u obzir povijest bolesti i pregled kako bi se isključila određena zdravstvena stanja (uzroci ćelavosti mogu biti razni – gljivice u vlasištu, poremećaji u prehrani itd. Loši uvjeti vlasišta mogu biti uzrok ćelavosti kada osip, crvenilo, bol, ljuštenje vlasišta, lomljenje kose, neujednačeno opadanje kose ili neobičan obrazac opadanja kose prati gubitak kose.

Koga zahvaća?

Muška ćelavost može započeti već u tinejdžerskim godinama, ali češće se javlja kod odraslih muškaraca, a vjerojatnost njezina pojavljivanja povećava se s godinama. Genetska predispozicija igra veliku ulogu. Muškarci koji imaju u obitelji člana kojemu opada kosa ili koji je ćelav izloženi su većem riziku To je osobito istinito kada rođaci i obitelj s majčinske strane obitelji ćelavi ili imaju kosu koja opada.

Kako znati gubim li kosu?

Ako ste primijetili gubitak kose na području sljepoočnica ili na samom tjemenu glave, možda imate stanje muške ćelavosti. Neki će muškarci izgubiti kosu na jednom mjestu, dok drugi mogu gubiti kosu u obliku slova M (kosa se povlači u oblik slova M). Također kod nekih muškaraca kosa će se nastaviti smanjivati ​​sve dok cijela ili većina dlačica ne nestane.

Načini za rješavanje opadanja kose

Liječenje ovog stanja nije potrebno ako druga zdravstvena stanja nisu uzrok. Unatoč tome postoje razni tretmani koji su dostupni muškarcima koji su nezadovoljni svojim izgledom i koji žele izgled pune kose.

Stil frizure

Muškarci s manjim gubitkom kose ponekad mogu sakriti gubitak kose određenim stilom frizure. Frizeri mogu stilizirati rijetku kosu da izgleda punije. Ovaj način je podosta ograničen i može poslužiti u ranijim stadijima ćelavosti.

Perike

Perike mogu pokriti kosu, opadanje vlasi i potpunu ćelavost. Dolaze u različitim oblicima, stilovima, bojama i teksturama. Za prirodan izgled perike odaberite boje, stilove i teksture koje izgledaju slično vašoj izvornoj kosi. Danas postoje razne vrste perika, pa čak i one koje se mogu ušiti u vašu kosu. Obratite se stručnjaku ako niste sami sigurni koja perika je za vas.

Minoksidil

Minoksidil (poznatiji i pod nazivima lijeka – Alomax, Rogaine) je lokalni lijek koji se nanosi na tjeme. Minoksidil usporava gubitak kose kod nekih muškaraca i potiče folikule dlake na rast nove kose. Minoksidilu je potrebno četiri mjeseca do jedne godine da postigne vidljive rezultate. Gubitak kose se javlja ako prestanete uzimati ovaj lijek.

Moguće nuspojave povezane s minoksidiliom uključuju suhoću, iritaciju, pečenje i ljuštenje vlasišta. Morate odmah posjetiti liječnika ako imate bilo koju od ovih ozbiljnih nuspojava: debljanje, oticanje lica, ruku, gležnjeva ili trbuha, poteškoće s disanjem u ležećem položaju, ubrzan rad srca, bol u prsima, otežano disanje.

Nedostatak minoksidila veže se uz vrijeme potrebno za ostvaranje traženog rezultata i na ovisnost o korištenju istoga. Ukoliko se preparat prestane koristit, najčešće dolazi do ponovnog gubitka kose. Posjetite svog liječnika za stručan savjet.

Finasterid

Finasterid (poznatiji i pod nazivima lijeka – Propecia, Proscar) je oralni lijek koji usporava gubitak kose kod nekih muškaraca. Djeluje tako što blokira proizvodnju muškog hormona odgovornog za opadanje kose. Finasterid ima veću uspješnost od minoksidila. Kad prestanete uzimati finasterid, gubitak kose se vraća (kao i kod minoksidila)

Morate uzimati finasterid tri mjeseca do godinu dana prije nego što vidite rezultate. Ako nakon godinu dana ne dođe do rasta kose, liječnik će vam vjerojatno preporučiti da prestanete uzimati lijekove. Nuspojave finasterida uključuju: depresija, svrbež, osip, osjetljivost dojki, rast grudi, oticanje lica ili usana, bolna ejakulacija, bol u testisima, poteškoće s postizanjem erekcije, iako je rijedak sčučaj, finasterid može uzrokovati rak dojke. Trebali biste odmah prijaviti svome liječniku pojavu bilo kakve boli u grudima ili kvržice.

Finasterid može utjecati na test specifičnog antigena prostate (PSA) koji se koristi za otkrivanje raka prostate. Lijek snižava razinu PSA, što uzrokuje očitanja niža od normalnih. Svaki porast razine PSA pri uzimanju finasterida treba uzeti u obzir zbog moguće pojave raka.

Transplatacija kose

Transplantacije kose je invazivna i skupo liječenje gubitka kose. Transplantacija kose djeluje uklanjanjem dlaka s područja tjemena koji imaju aktivan rast kose i presađivanjem na ćelava područja vlasišta.

Često je potrebno više tretmana, a postupak nosi rizik od ožiljka i infekcije. Prednosti transplantacije kose su u tome što izgleda prirodnije i trajno.

Savjet za kraj

Izgubiti kosu (oćelaviti) kod nekih muškaraca može biti velika promjena. Ukoliko mislite da će te imati problema s prihvaćanjem svog novog izgleda trebali biste potražiti profesionalni savjet kako bi spriječili simptome i posljedice vezane uz anksioznost, depresiju, nisko samopouzdanje ili druge emocionalne probleme.

Može li se spriječiti opadanje kose?

Ne postoji 100%-tni poznat način za sprječavanje muške ćelavosti. Teorija je da stres može uzrokovati gubitak kose povećanjem proizvodnje spolnih hormona u tijelu.

Stres možete smanjiti na brojne načine koji su opisani u ovom članku. (link na članak 2) – stres

Također, možete poboljšati svoje cjelokupno zdravlje i stanje vlasišta koristeći neke od ovih preparata i dodatak prehrani. (dodatci za kosu – lista)