Site logo

Rak prostate – uzrok, simptomi i liječenje

Rak prostate pogađa tisuće muškaraca svake godine. Oko 60 posto slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 65 godina. Prostata je žlijezda veličine kestena smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja tekućine u sjemenu. Sekret prostate i sjemenih mjehurića štiti i prehranjuje spermije na njihovom putu do jajne stanice.

U 60% slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 65 godina


Kad se u prostati pojavi nenormalan, maligni rast stanica – koji se naziva tumor – nastaje rak prostate, koji se može proširiti na druga područja tijela.

Što uzrokuje rak prostate?

Točan uzrok raka prostate nije lako utvrditi. U mnogim slučajevima može biti uključeno više čimbenika, uključujući genetiku i izloženost toksinima iz okoliša, poput određenih kemikalija ili zračenja. Mutacije u DNK ili genetskom materijalu dovode do rasta stanica raka. Mutacije uzrokuju nekontroliran i abnormalan rast stanica prostate.

Abnormalne ili kancerogene stanice nastavljaju rasti i dijeliti se sve dok se ne razvije tumor. Agresivan tip raka prostate može metastazirati i proširiti se na druge dijelove tijela.

Vrste raka prostate

Najčešći rak prostate je adenokarcinom. Ovo je vrsta malignog tumora koji se javlja u žljezdastom tkivu.

Rak prostate također je kategoriziran prema tome koliko brzo raste na:

 • agresivan ili brzorastući,
 • neagresivan ili spororastući.

Neagresivni tumor prostate ili ne raste ili raste vrlo malo tijekom vremena, dok agresivni karcinom može brzo rasti i može metastazirati, npr. u kosti.

Čimbenici rizika za rak prostate

Iako se rak prostate može pojaviti kod bilo kojeg muškarca, određeni čimbenici povećavaju rizik od bolesti.

Obiteljska anamneza

U nekim slučajevima, mutacije koje dovode do raka prostate su nasljedne. Prema ACS otprilike 5-10 posto slučajeva raka prostate uzrokovano je nasljednim mutacijama.

Dob
Jedan od najvećih čimbenika rizika za rak prostate je dob. Ova bolest rijetko pogađa mladiće. Zaklada za rak prostate izvještava da će rak razviti 1 od 10 000 muškaraca mlađih od 40 godina u Sjedinjenim Državama. Taj broj skoči na 1 od 38 za muškarce u dobi od 40 do 59 godina., a u dobi od 60 do 69 godina taj broj je 1 na 14 muškaraca.

Rasna i nacionalna pripadnost
Iako razlozi nisu u potpunosti razumljivi, rasa i etnička pripadnost čimbenici su rizika za nastanak raka prostate. Prema ACS, u Sjedinjenim Državama azijsko-američki i latino muškarci imaju najmanju učestalost raka prostate. Nasuprot tome, afroamerički muškarci češće će razviti bolest u usporedbi s drugima.

Dijeta
Prehrana bogata crvenim mesom i mliječnim proizvodima s visokim udjelom masti je čimbenik rizika za nastanak raka prostate. Studija iz 2017. proučavala je prehranu 525 muškaraca kojima je nedavno dijagnosticiran rak prostate i otkrila povezanost između konzumiranja mlijeka s visokim udjelom masti i progresije raka. Ova studija sugerira da konzumacija mlijeka s visokim udjelom masti također može igrati ulogu u razvoju raka prostate.

Geografska lokacija
Mjesto gdje živite također može utjecati na rizik. Azijski muškarci koji žive u Americi imaju manju učestalost bolesti od drugih rasa, a azijski muškarci koji žive u Aziji imaju još manju vjerojatnost da će je razviti. Prema ACS, rak prostate češći je u Sjevernoj Americi, na Karibima, u sjeverozapadnoj Europi i Australiji.

Okolišni i kulturni čimbenici

Zaklada za rak prostate primjećuje da u SAD-u muškarci koji žive sjeverno od 40 stupnjeva zemljopisne širine imaju veći rizik od umiranja od raka prostate od onih koji žive južnije. To se može objasniti smanjenjem razine sunčeve svjetlosti i vitamina D.

Što nije faktor rizika?

Neke stvari koje su se nekad smatrale faktorima rizika za rak prostate zapravo nemaju veze s tom bolešću. Vaša seksualna aktivnost nema utjecaja na šanse za razvoj raka prostate, kao ni vazektomija. Nema ni poznate veze između konzumacije alkohola i raka prostate.

Simptomi

Neki oblici raka prostate su neagresivni i mogu biti asimptomatski. Uznapredovali rak prostate često uzrokuje simptome. Neki simptomi raka prostate mogu biti uzrokovani drugim stanjima. Simptomi raka prostate mogu uključivati ​​urinarne probleme, seksualne probleme, bol i utrnulost.

Urinarni problemi

Rak prostate dijeli mnoge slične simptome s benignim bolestima prostate. Najraniji simptomi raka prostate često su urinarni. Znakovi upozorenja uključuju: učestalo mokrenje, mokrenje koje peče, slab protok urina i krv u urinu (hematurija).

Seksualni problemi

Erektilna disfunkcija može biti simptom raka prostate. Ovo stanje onemogućuje postizanje i održavanje erekcije.

Bol i ukočenost

Kad rak prostate metastazira, često se širi na kosti. To može uzrokovati bol u područjima zdjelice, leđa i prsa.

Ako se rak proširi na leđnu moždinu, može se izgubiti osjećaj u nogama i mjehuru.

Bilo koju trajnu ili kroničnu bol trebao bi procijeniti liječnik kako bi se isključili ozbiljni zdravstveni problemi.

Rani znakovi raka prostate

Bilo koji od gore navedenih simptoma može biti prvi pokazatelj da imate rak prostate. Urinarni simptomi se češće pojavljuju od ostalih simptoma. Važno je imati na umu da većinu ovih simptoma mogu uzrokovati i druga stanja koja nisu rak. No niti jedno od ovih stanja ne uzrokuje pojavu krvi u mokraći.

Probir i dijagnoza raka prostate

Pregledi raka prostate često ovise o vašim osobnim preferencijama. To je zbog toga što većina karcinoma prostate raste sporo i ne uzrokuje zdravstvene probleme. To je također zato što rezultati testa prostata-specifičnog antigena (PSA), koji može biti dio probira, mogu dovesti do pogrešne dijagnoze raka.

Preporuke za probir

Preporučuju da tijekom godišnjeg pregleda liječnici razgovaraju s muškarcima određene dobi o prednostima i nedostacima probira za otkrivanje raka prostate. Muškarci stariji od 40. bi svakako trebali napraviti pregled i probir.

Alati za dijagnozu

fizikalni pregled i anamneza

Testovi:


Digitalni rektalni pregled (DRP): Ovim pregledom će liječnik staviti rukavice te kažiprstom pregledati vaš rektum. Služi za procjenu veličine prostate i za pregled promjena na prostati.

Test prostata specifičnog antigena (PSA): Otkriva vaše razine PSA, proteina koji proizvodi prostata.

Biopsija prostate: Liječnik može zatražiti biopsiju kako bi potvrdio dijagnozu raka prostate. Za biopsiju, zdravstveni radnik uzima mali dio vaše prostate radi pregleda.

Ostali testovi: MR, CT ili skeniranje kostiju.

PSA test

U vašoj krvi se provjerava količina prostata-specifičnog antigena (PSA). Ako su razine visoke, to može značiti da imate rak prostate. Postoje i drugi razlozi zašto biste mogli imati visoku količinu PSA u krvi, pa bi rezultati ispitivanja mogli dovesti do pogrešne dijagnoze i nepotrebnog liječenja. PSA test je i dalje primjeren u određenim slučajevima, primjerice za muškarce s visokim rizikom od raka prostate.

Gleason ljestvica

Patolozi ovom ljestvicom klasificiraju stupanj stanica raka prostate. Ocjena znači koliko abnormalnih stanica izgleda poput tumora i koliko je rast agresivan.

Gleasonova ocjena niža od šest znači da stanice ne pokazuju znakove raka, pa je rizik nizak.

Ako je rezultat sedam ili veći, liječnik će pogledati rezultat i razinu PSA kako bi procijenio.


Na primjer, Gleasonova ocjena 7, s razinom PSA između 10 i 20 ng/mL, znači da su identificirane stanice raka, ali rak je vjerojatno neagresivan, sa stanicama koje sporo rastu.


Gleasonova ocjena 8 ili viša, s razinom PSA većom od 20 ng/mL, ukazuje na napredniji stadij tumora, tj. veća je vjerojatnost da je tumor agresivne naravi.

Faze raka prostate

Faza pokazuje koliko je rak uznapredovao. Ove informacije pomažu liječniku u planiranju liječenja. Kao i mnoge druge vrste raka, rak prostate se klasificira po TMN klasifikaciji na temelju:
• veličine ili opsega tumora
• broja zahvaćenih limfnih čvorova
• broja metastaza

Faze raka prostate se kreću od 1 do 4. Bolest je najnaprednija u stadiju 4.

Liječenje raka prostate

Potrebno je razviti odgovarajući plan liječenja za rak na temelju dobi, zdravstvenog stanja i stadija raka. Ako je rak neagresivan, liječnik vam može preporučiti praćenje. To znači da će se odgoditi liječenje, ali je potrebno redovito dolaziti na pregled liječniku.

Agresivniji tipovi raka mogu se liječiti drugim opcijama, kao što su:

 • operacija.
 • radijacija.
 • krioterapija.
 • hormonska terapija.
 • kemoterapija.
 • stereotaktička radiokirurgija.
 • imunoterapija.

Prostatektomija

Prostatektomija je kirurški zahvat tijekom kojeg se uklanja dio ili cijela prostata. Ako se rak prostate nije proširio izvan prostate, liječnik može predložiti radikalnu prostatektomiju. Ovim postupkom uklanja se cijela prostata. Postoje različite vrste radikalnih prostatektomija, a to su otvorena i laparoskopska.

Stopa preživljavanja

Ako se rak prostate dijagnosticira rano i nije se proširio s izvornog tumora, izgledi su obično dobri. Rano otkrivanje i liječenje ključni su za pozitivan ishod.

Ako mislite da imate simptome raka prostate, trebali biste odmah zakazati pregled kod svojeg liječnika.

Ako rak napreduje i metastazira, to će utjecati na izglede.

Prevencija raka prostate

Postoje određeni čimbenici rizika za rak prostate, poput starosti, koje ne možemo kontrolirati. Međutim, postoje i drugi koje možemo. Na primjer, prestanak pušenja mogao bi smanjiti rizik od raka prostate, istraživanja su pokazala da pušenje povećava vaš rizik. Prehrana i tjelovježba također su važni čimbenici koji mogu utjecati na rizik od raka prostate.

Dijeta

Određena hrana može pomoći u smanjenju rizika od raka prostate:

 • rajčice,
 • povrće krstašice poput brokule, prokulice i kelja,
 • riba,
 • soja,
 • ulja koja sadrže omega-3 masne kiseline.

Dokazi također ukazuju na to da određene namirnice mogu povećati rizik od raka prostate:

 • mlijeko i mliječni proizvodi
 • zasićene masti, koje se nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla,
 • crveno meso,
 • meso s roštilja.

Razgovarajte sa svojim liječnikom

Rak prostate je rizična bolest za sve starije muškarce. Ako se dijagnosticira i liječi rano, izgledi su vrlo dobri. Ako imate bilo kakve simptome za koje mislite da bi mogli biti rak prostate, odmah se obratite svom liječniku. Čak i ako nemate simptome, razmislite o usvajanju zdravog načina života kako biste smanjili rizik. Prehrana bogata povrćem i ribom, a siromašna punomasnim mliječnim proizvodima i crvenim mesom, u kombinaciji s planom vježbi koji je odobrio vaš liječnik, mogla bi pomoći u smanjenju rizika od raka prostate, ali i poboljšati vaše zdravlje u cjelini.

Izvor

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087

https://prostatecanceruk.org/

https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/about/what-is-prostate-cancer.html

https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/prostate-cancer

https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/

https://www.healthline.com/health/prostate-cancer

https://www.medicalnewstoday.com/articles/150086

Downer, M.K., Batista, J.L., Mucci, L.A., Stampfer, M.J., Epstein, M.M., Håkansson, N., Wolk, A., Johansson, J.-E., Andrén, O., Fall, K. and Andersson, S.-O. (2017). Dairy intake in relation to prostate cancer survival. International Journal of Cancer, [online] 140(9), pp.2060–2069. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28187509/ [Accessed 2 Nov. 2021].