Rak testisa – simptomi, vrste i liječenje

Što je rak testisa?

Rak koji može zahvatiti jedan ili oba testisa. Jedan je od najčešće dijagnosticiranih karcinom muškaraca u dobi od 15 do 35 godina. Otkriven u ranoj fazi je izlječiv u 95% slučajeva.

Građa testisa

Testisi su muške reproduktivne žlijezde koje se nalaze unutar kožne vrećice (skrotuma), ispod penisa, na dodir su spužvaste građe. Čvrstoća i veličina testisa trebala bi stalno biti ista, iako određene bolesti mogu dovesti do njihove abnormalnosti. Na vrhu i vanjskom rubu se nalazi struktura nalik cjevčici koja se naziva epididimis.

Uloga testisa

Testisi su mjesto sazrijevanja spermija i razvoja sperme. Oni također stvaraju muški spolni hormon testosteron. Ovaj hormon kontrolira spolni nagon kod muškaraca te sudjeluje u razvoju mišića, kostiju i dlakavosti tijela. Rak testisa najčešće započinje promjenama u zametnim stanicama čija je funkcija proizvodnja sperme. 

Kako prepoznati rak testisa?

Simptomi koji ukazuju na raka testisa su:

 • bol i nelagoda u testisima
 • osjećaj težine u testisima
 • bezbolna kvržica
 • oteklina testisa
 • bolovi u donjem dijelu trbuha ili leđa
 • povećanje tkiva dojke.

Ukoliko se jave neki od navedenih simptoma potrebno je kontaktirati liječnika. Kod određenog broja oboljelih simptomi nisu izraženi ni pri postavljanju dijagnoze. 

Mnogi muškarci ne odlaze na vrijeme kod liječnika zbog novonastalih tegoba. U prosjeku, muškarci čekaju oko pet mjeseci prije nego se obrate liječniku. Budući da se tumor tijekom tog vremena može proširiti, važno se obratiti što ranije liječniku! 

Stanja nalik raku

Daljnjim pretragama će se utvrditi radili se o raku ili drugim stanjima poput:

 • epididimitis – upala epididimisa, često se liječi antibioticima,
 • torzija testisa – rotacija testisa oko svoje osi, često se liječi operacijom,
 • ingvinalna hernija – crijeva prolaze kroz otvor u trbušnom zidu u preponski kanal, često se liječi operacijom.
 • hidrokela – nakupljanje tekućine u skrotumu, često prolazi bez liječenja. 

Čimbenici rizika za razvoj raka testisa

Čimbenici rizika za razvoj raka testisa ne mogu se izbjeći, ali se mogu pravovremeno otkriti te se može pratiti njihov učinak.

Muškarci s povećanim rizikom od razvoja raka testisa su oni koji imaju:

 • prisutnost bolesti kod oca ili brata,
 • abnormalni razvoj testisa,
 • izostajanje spuštanja jednog ili oba testisa u skrotum prije rođenja (kriptorhizam).

Ukoliko muškarac pripada u jednu od ovih skupina obavezan je obavljati samopregled testisa barem jednom mjesečno.

Vrste raka testisa

Više od 90% karcinoma testisa počinje u stanicama koje stvaraju spermu i poznate su kao zametne stanice. Glavni tipovi tumora zametnih stanica su seminomi i neseminomi

Seminomi

Seminom je najčešći stanični tip raka testisa. Polako raste i dobro reagira na kemoterapiju i zračenje. Čisti seminomi mogu povisiti razinu tumorskog markera β-HCGa, ali nikada razinu AFP-a. Aktivni nadzor kao izbor liječenja se često koristi za seminome niskog stadija razvoja.

Neseminomi

Neseminomi se dijele u nekoliko vrsta: koriokarcinomi, embrionalni karcinom, teratomi i tumori žumanjčane vreće. Ove vrste tumorskih stanica rastu brže te slabije reagiraju na zračenje i kemoterapiju. Neseminomi često povećavaju razinu AFP-a i/ili β-HCGa. Liječenje ove vrste raka može uključivati ​​nadzor i operaciju ovisno o stupnju proširenosti. Rak otkriven u kasnijoj fazi se može liječiti kemoterapijom.

Postoje i rijetki tumori testisa porijeklom iz drugih stanica poput tumori Leydigovih ili Sertolijevih stanica. Rak testisa može zahvatiti više od jednog staničnog tipa.

Kako se dijagnosticira rak testisa?

Samopregled testisa je prvi i najvažniji korak pri donošenju pravovremene dijagnoze. Njime se može otkriti bilo kakva abnormalnost testisa, poput kvržica ili oteklina. Najbolje vrijeme za samopregled testisa je nakon tople kupke ili tuširanja, u stojećem položaju, kada je skrotum opušten. Potrebne su samo minute koje mogu biti od životne važnosti.
Kada se obratite liječniku zbog zamijećene promjene na testisu daljnja obrada uključuje uzimanje anamneze, obavljanje fizikalnog i ultrazvučnog pregleda.

Anamneza

Kratkim upitnikom urolog će saznati nešto više o bolesti, njenom tijeku i trajanju te o samom pojedincu, njegovim dosadašnjim bolestima  i prisutnosti rizičnih čimbenika.

Fizikalni pregled

Fizikalni pregled uključuje obostrani pregled skrotuma, trbuha, limfnih čvorova kako bi se pronašle i opisale prisutne abnormalnosti. Patološki nalaz je pronalazak kvržica ili znakova otekline.

Ultrazvučni pregled

Ovaj se slikovni test koristi za pregled unutrašnjosti skrotuma i provjeru sumnjive kvržice. Mogu se učiniti i druge pretrage poput rendgenske snimke srca, pluća ili abdomena. Cilj dodatnih slikovnih pretraga je utvrditi stupanj proširenosti bolesti u drugim organskim sustavima. 

Analiza krvi

Ukoliko je ultrazvučni nalaz dvojben obavezna je dodatna laboratorijska obrada. Njome se određuju razine tumorskih markera u krvi (AFP, β-HCG, LDH). To su proteini i hormoni koje stvaraju određene vrste tumora testisa, ali mnogi tumori testisa neće proizvesti tumorske markere. Drugim riječima, normalne razine tumorskih markera ne isključuju prisutnost tumora. Određivanje tumorskih markera treba obaviti prije bilo kakvog liječenja, poput operacije, kako bi se pratilo smanjenje odnosno povećanje njihove razine tijekom liječenja.   

Stadiji bolesti

Ukoliko prethodne pretrage otkriju da je riječ o raku testisa idući korak je određivanje vrste tumorskih stanica te stupanj njegovog širenja u druge organe. Ovaj postupak pomaže liječniku da sazna koji su oblici liječenja najučinkovitiji. Za razliku od drugih vrsta raka, kod raka testisa ne dolazi do uzimanja uzorka tkiva prije operacije već dolazi do uklanjanja zahvaćenog testisa i analize vrste tumorskog tkiva.

Stadiji raka testisa:

 • Stadij 0: „Neoplazija zametnih stanica in situ “, još uvijek se ne radi o raku, već je upozorenje da bi rak mogao nastati.
 • Stadij I: Rak se nalazi samo u testisu, nije se proširio na obližnje limfne čvorove.
 • Stadij II: Rak se proširio na jedan ili više limfnih čvorova u trbuhu, ali se nije proširio na druge dijelove tijela.
 • Stadij III: Rak se proširio izvan limfnih čvorova u abdomenu, rak se može naći u udaljenim limfnim čvorovima ili plućima, razine tumorskih biljega u ovom stadiju su visoke.

Liječenje

Liječenje raka testisa često uključuje multidisciplinarni tim koji se sastoji od urologa, onkologa, patologa i radiologa. Izbor liječenja se temelji na točnoj dijagnozi i stanju pacijenta. Mogućnosti liječenja uključuju: nadzor, kirurški zahvat, radioterapiju te kemoterapiju. 

Nadzor

Nadzor je način da se promjene prate neinvazivnim metodama poput fizikalnog pregleda, slikovnih tehnika te analize razine tumorskih biljega. Slikovni testovi započinju ultrazvukom skrotuma, mogu uključivati ​​i rentgensko snimanje prsnog koša ili CT snimanje. Nadzor se preporučuje za stadij 0. 

Kirurško liječenje

Operacija je glavni način liječenja raka testisa. Najčešće se radi kompletna orhidektomija radi uklanjanja cijelog testisa s tumorskim tkivom što omogućava uvid u PHD nalaz i planiranje daljnjeg liječenja po onkologu i urologu.  

Komplikacije

U sklopu kirurških komplikacija vrlo rijetko može doći do oštećenja okolnih tkiva, organa i krvnih žila. Druge moguće komplikacije su infekcije rane koje će biti praćene bolnošću i crvenilom na mjestu reza, krvarenje u skrotum tijekom ili nakon operacije što može dovesti do hematoma ili krvnog ugruška. Nekoliko dana nakon zahvata može biti prisutna bolnost pri mokrenju te izostanak osjeta u području oko skrotuma.

Oporavak

Za potpuni oporavak od orhidektomije potrebna su do 2 tjedna. Za to vrijeme zabranjeno je podizati teret teži od 10 kilograma i imati spolne odnose. Bilo kakvi oblik tjelesne aktivnosti bi trebalo izbjegavati oko četiri tjedna nakon operacije.

Radioterapija

Zračenje se koristi za ubijanje stanica raka u testisu ili u obližnjim limfnim čvorovima. Najčešće se koristi za karcinome tipa seminoma. Također, može biti opcija liječenja ako se rak testisa proširio na udaljene organe poput mozga.  

Kemoterapija

Kemoterapija se koristi za karcinom koji se proširio izvan testisa ili ako se razina tumorskih markera povisi nakon operacije. Kemoterapeutici se koriste i za smanjenje rizika od relapsa bolesti nakon liječenja. Ponekad se za liječenje raka testisa može kombinirati više lijekova za kemoterapiju.  

Život nakon liječenja

Rizik od ponovnog pojavljivanja raka testisa ovisi o stadiju dijagnosticiranja, ali je vrlo mali te iznosi 5% ili manje. Ipak, važno je naučiti kako napraviti samopregled testisa. Također, važni su redoviti kontrolni pregledi urologa.  

Kolike su šanse da postanem otac nakon orhidektomije?

Neplodnost je rijetka ako se odstranjuje samo jedan testis, osim u slučajevima gdje postoji ranija bolest drugoga testisa. Ipak, muškarci kojima je dijagnosticiran rak testisa imaju veći rizik od neplodnosti i nižu razinu testosterona od ostalih. Zbog toga može doći smanjenog rasta i razvoja spermija. Neplodnost i promjene razine muških hormona česte su nakon određenih oblika liječenja. Prije početka bilo kakvog liječenja, muškarci bi trebali razgovarati sa svojim urologom o tome žele li imati dijete te u tom slučaju banka sperme može biti korisna.

Kvaliteta spolnog života nakon liječenja

Uklanjanje jednog testisa ne bi smjelo promijeniti spolnu aktivnost. Većina muškaraca može imati normalnu erekciju nakon operacije. Ukoliko su limfni čvorovi uklonjeni tijekom operacije, može doći do otežane ejakulacije. Ako se razvije problem ili se javi zabrinutost, potrebno se obratiti svom liječniku. Tijekom i nakon liječenja tijelo će pronaći ravnotežu. S vremenom će zdravi testisi i limfni čvorovi stvarati dovoljno testosterona i dovoljnu količinu spermija i time dovesti spolnu funkciju na razinu kakva je bila prije operativnog zahvata.

Prognoza

Prognoza je dobra za većinu muškaraca s rakom testisa. Ovaj oblik raka uspješno se liječi u više od 95 posto slučajeva. Čak i muškarci s nepovoljnim čimbenicima rizika u prosjeku imaju 50 posto šanse da se izliječe.

Izvori