Site logo

Što je i kako napraviti samopregled testisa?

Što je samopregled testisa?

Jednostavan, bezbolan pregled koji život znači. Samostalni pregled testisa služi za rano otkrivanje mogućih abnormalnosti testisa. Važno je da se samopregled ustali u životu muškarca jer će samo na taj način na vrijeme otkriti novonastale promjene. Korist kontinuiranog pregleda je upoznavanje s testisima odnosno usvajanje te pamćenje strukture i čvrstoće zdravih testisa kako bi se uspoređujući mogle prepoznati bilo kakve promjene na njima. 

Testisi su dio muškog spolnog organa. Nalaze se u kožnoj vreći (skrotum), koja se nalazi iza i ispod penisa. Odgovorni su za stvaranje sperme i muškog spolnog hormona testosterona.

Koja je važnost samopregleda?

Ovim pregledom osigurava se rano otkrivanje promjena na testisu, a samim time započinje rana dijagnostička i terapijska obrada. Različita klinička stanja se mogu nalaziti iza otkrivene promjene na testisima.

Kvržica na testisu se može pojaviti kod muškaraca, dječaka tinejdžera ili mlađe djece. Može biti uzrokovana ozljedom, ali također može ukazivati ​​na ozbiljan zdravstveni problem. Ne ukazuju sve kvržice na prisutnost raka testisa. Većina kvržica je uzrokovana benignim ili nekanceroznim stanjima, one obično ne zahtijevaju liječenje. Ipak, liječnik bi trebao pregledati sve promjene na testisima, posebno kvržice ili otekline.

Tko se sve treba pregledavati?

Svaki muškarac bi trebao obavljati samopregled testisa. Od adolescentske dobi pa sve do starije životne dobi provjera testisa bi se trebala obavljati jednom mjesečno u otprilike isto vrijeme i dan u mjesecu.

Kako pravilno izvesti samopregled testisa?

 • Najbolje vrijeme za pregled testisa je za vrijeme ili nakon kupanja ili tuširanja, kada je koža skrotuma opuštena.
 • Pregled se obavlja u stojećem položaju najbolje ispred ogledala.
 • Sklonite penis i pregledajte lijevi i desni testis zasebno.
 • Objema rukama držite testis između palca i preostala četiri prsa, lagano ga prepipavajte.
 • Prelazite pažljivo i stražnju stranu testisa.
 • Pogledajte i zapazite bilo kakvu kvržicu ili promjenu veličine, oblika ili konzistencije testisa.

Normalno je da je jedan testis nešto veći od drugog i da jedan položen nešto niže od drugog.

Također, svaki zdravi testis ima malu, cjevastu strukturu (epididimis) koja se može osjetiti na gornjoj ili srednjoj vanjskoj strani testisa i možda izazvati strah. Normalni testisi također sadrže krvne žile, potporna tkiva i kanaliće koji nose spermu.

Neki muškarci isprva mogu zamijeniti normalne strukture testisa s abnormalnim kvržicama zbog čega je važno obavljanje kontinuiranog samopregleda i upoznavanja vlastitog tijela.

Ako ste napipali bilo kakvu promjenu važno je obratiti se svom liječniku.

Otkrio sam kvržicu na testisu, što sad?

U redu, primijetili ste natečen testis, kvržicu ili vas testisi malo bole – nešto je jednostavno neobično. Nemojte paničariti, ali nemojte ni odgađati posjet liječniku

Postoji više mogućih uzroka kvržica testisa, uključujući ozljede, urođene mane, infekcije i druge čimbenike. Neka od zdravstvenih stanja koja se mogu manifestirati kvržicom na testisu su:

 • varikokela: ova vrsta kvržice testisa je najčešća. Uzrokuju ju proširene vene u testisima. Varikokela postaje vidljivija nakon puberteta, kada se povećava protok krvi u potpuno razvijenim testisima.
 • hidrokela: nastaje nakupljanjem tekućine u testisima. Prijevremeno rođena djeca imaju veći rizik od razvoja hidrokele.
 • epididimitis i orhitis: upala epididimisa i testisa. Često uzrokovana bakterijskom infekcijom. 
 • torzija testisa: nastaje kada se testisi okrenu oko svoje osi, obično zbog ozljede ili nesreće. Hitno stanje, najčešće javlja kod dječaka u dobi od 13 do 17 godina, ali može zahvatiti muškarce svih dobnih skupina.
 • ingvinalna hernija: crijeva prolaze kroz otvor u trbušnom zidu u preponski kanal, često se liječi operacijom
 • rak testisa: neke kvržice ukazuju na rast raka testisa. Samo liječnik može utvrditi je li kvržica kancerogena. 

Činjenice o raku testisa

Rak testisa nije vrlo čest. Čini 1% svih tumora kod muškaraca. Ali to je najčešći rak u muškaraca u dobi od 15 do 35 godina. Na sreću, stopa preživljavanja raka testisa je prilično dobra s izliječenjem od 95%.

 • Više od 70.000 muškaraca svake godine oboli od raka testisa.
 • Najmanje 7.600 muškaraca umire od raka testisa svake godine.
 • Više od 575.000 muškaraca trenutno živi s rakom testisa, bez svijesti o njemu.

Rak testisa čini 1% svih tumora kod muškaraca.

Stopa preživaljavanja raka testisa s izliječenjem je od 95%

Što očekivati na prvom pregledu?

Dogovoren pregled kod obiteljskog liječnika je prvi korak u traženju uzorka nastaloj promjeni na testisu. Važno je neokolišati i hrabro reći svom liječniku razlog dolaska, da se ondje nalazite zbog kvržice na jednom ili oba testisa, ili prisutne bol ili oticanja. Liječnik će zatim postaviti dodatna pitanja o prijašnjim bolestima i sadašnjem zdravstvenom stanju. Nakon toga će uslijediti fizikalni pregled testisa.

Liječnik će htjeti samostalno pregledati testise kako bi uočio prethodno spomenute promjene. Muškarac ne bi trebao osjećati nikakav sram niti strah prilikom pregleda. Liječnik će zamoliti pacijenta da legne, ili će pregled učiniti u stojećem položaju. Muškarac slobodno može upotrijebiti svoju ruku da pomakne penis dok liječnik obavlja brzu provjeru testisa. Suradnja sa svojim liječnikom će biti od velike pomoći.

Koji su mogući ishodi pregleda?

Ovaj će kontrolni pregled vjerojatno imati jedan od dva ishoda:

 • Liječnik će zaključiti da stanje nije zabrinjavajuće i da se možete vratiti normalnom životu uz javljanje istome ukoliko dođe do pogoršanja simptoma.
 • Liječnik se odlučuje na daljnje pretrage poput ultrazvuka, analize krvi ili urina. Još uvijek nema dovoljno informacija o tome što se događa, uz pomoć rezultata testova će moći razlučiti o kojem zdravstvenom stanju je riječ.

U svakom slučaju, posjet vašem liječniku je sada gotov. Odahnite i izađite uzdignute glave, znajući da ste napravili veliki korak naprijed u preuzimanju odgovornosti za vlastito zdravlje. 

Pretrage ukazuju da se radi o raku, kako dalje?

Ako testovi pokažu da se možda radi o raku testisa, liječnik će vas uputiti urologu. Urolog će uzeti u obzir sve rezultate testova, simptome i ono što može uočiti iz fizikalnog pregleda prije postavljanja konačne dijagnoze raka testisa. Dijagnoza raka se može učini nestvarno, ali znajte da niste sami! Urolog i ostatak tima bit će uz vas tijekom cijelog ovog putovanja, pružajući vam tretman koji vam je potreban. 

Koja je uloga urologa?

Urolog je specijalist za liječenje bolesti i poremećaja mokraćnog sustava i muškog reproduktivnog sustava. On također izvodi operacije, a iako su urolozi stručnjaci za rak testisa, liječe različita stanja i kod muškaraca i kod žena.

Dijagnoza je postavljena, koji je slijedeći korak?

Nakon dijagnoze raka testisa, obično se zakazuje operacija kojom se uklanja zahvaćen testis (orhidektomija). To se radi kroz mali rez iznad prepona. Nakon što se testis ukloni, patolog će ga pregledati kako bi potvrdio da se radi o karcinomu i o kojoj se vrsti raka radi. Prije operacije postoji niz pitanja koja možete postaviti svom urologu:

 • Tko će izvoditi operaciju?
 • Kada će se održati operacija?
 • Koji su rizici?
 • Što trebam učiniti da se pripremim za operaciju?
 • Koliko je kirurg iskusan u orhidektomiji?
 • Koliko će trajati operacija?
 • Koliko dugo ću biti u bolnici?

Zapamtite, ne postoji loše pitanje, osjećajte puno slobodu i otvoreno razgovarajte sa svojim urologom o mogućim nedoumicama.

Što je orhidektomija?

Kirurški zahvat kojim se uklanja jedan ili oba testisa. To je jednostavan zahvat koji traje oko sat vremena i izvodi se u općoj anesteziji. Kirurg započinje rezom na donjem dijelu trbuha. Zatim potiskuje testis prema gore u područje zdjelice i kroz učinjeni rez na trbuhu te ga odstanjuje, a zatim će rez zatvoriti šavovima.

Kako se pripremiti za operaciju?

 • Obavijestite liječnike o svim lijekovima, suplementima ili zdravstvenim proizvodima koje koristite.
 • Dogovorite prijevoz kući na dan operacije – jer nećete biti u mogućnosti sami voziti.
 • Provjerite jeste li razumjeli sve rizike, prednosti i mogućnosti vezanih za orhidektomiju.

Što raditi na dan operacije?

 • Slijedite upute o prestanku unosa hrane i tekućine.
 • Okupajte se ili istuširajte prije nego što dođete na operaciju, ali nemojte nanositi losione, parfeme ili dezodoranse
 • Nemojte brijati područje oko penisa i testisa. Liječnik ili medicinska sestra će to učiniti kada stignete.
 • Uklonite nakit, piercing i kontaktne leće.

 Moguće komplikacije orhidektomije

 • Bol. Prisutnost boli nakon operacije je normalna, ali recite svom liječniku ili medicinskoj sestri ako je bol jaka kako bi vam dali lijekove koji će vam pomoći u kontroli bilo kakve boli koju imate.
 • Modrice.  Nemojte se uznemiriti ako osjetite ili vidite modrice oko područja testisa. To se može dogoditi ako se krv počne skupljati unutar skrotuma ili područja rane. Oteklina koja nastaje ovim putem može uzrokovati osjećaj kao da testis nije uklonjen – iako jest. 
 • Poteškoće s erekcijom. Uklanjanje jednog testisa ne utječe na vašu sposobnost erekcije. Međutim, ako se uklone oba testisa, razina testosterona će pasti. Moguća je hormonska nadomjesna terapija kako bi se povećao seksualni nagon i sposobnost postizanja erekcije.
 • Utjecaj na plodnost.  Gubitak jednog testisa ne bi trebao utjecati na plodnost pod uvjetom da je preostali testis zdrav. Drugi testis svojom funkcijom nadoknađuje funkciju odstranjenog testisa.
 • Emocionalni učinci.  Gubitak testisa može biti težak. Možda ćete se osjećati posramljeno, depresivno ili s niskom razinom samopoštovanja. Razgovarajte o tome kako se osjećate s partnerom ili prijateljem te ukoliko je potrebno potražite stručnu psihološku pomoć. 

Oporavak od operacije

Vrijeme oporavka nakon uklanjanja testisa može se razlikovati od muškarca do muškarca. Važno je smiriti se, iskoristiti vrijeme oporavka za prihvaćanje novonastale situacije. Ukoliko se nakon cijelog iskustva osjećate izgubljeno, od velike pomoći može biti uključenje u grupe pojedinaca koji su proživjeli istu ili sličnu životnu priču.

Primjer urednog nalaza urologa

Izvori