Site logo

Benigno povećanje prostate – što je, simptomi i terapija

Prostata je žlijezda s vanjskim izlučivanjem oblika i veličine kestena i radi toga je još nazivamo i kestenjačom. Masa normalne prostate u zdravog muškarca iznosi 20 grama, prosječne dužine 3 cm, širine 4 cm i dubine 2 cm. U starijih muškaraca masa i veličina variraju. Smještena je ispod mokraćnog mjehura. Baza prostate okrenuta je prema gore i vezana je uz mokraćni mjehur i sjemenske mjehuriće te kroz nju prolazi mokraćna cijev.

Zbog svog odnosa s mokraćnom cijevi veličina i oblik prostate utječu i na mokraćni sustav. U prostatičnom dijelu mokraćne cijevi se nalaze i otvori sjemenovoda kao i otvori prostatičnih žlijezda. Promjene prostate mogu biti maligne, ali i benigne. Najpoznatija benigna promjena prostate je benigna hiperplazija prostate (BPH).

Što je to benigna hiperplazija prostate (BPH)?

Povećanje prostate naziva se benigna hiperplazija prostate (BPH), odnosno povećana prostata. Javlja se kada se stanice prostate počnu razmnožavati. Ove dodatne stanice uzrokuju oticanje prostate te tako stišće mokraćnu cijev i ograničava protok mokraće.

Povećanje prostate naziva se benigna hiperplazija prostate (BPH), odnosno povećana prostata. Javlja se kada se stanice prostate počnu razmnožavati. Ove dodatne stanice uzrokuju oticanje prostate te tako stišće mokraćnu cijev i ograničava protok mokraće.

BPH nije isto što i rak prostate i ne povećava rizik od raka. Međutim, može uzrokovati simptome koji mogu utjecati na kvalitetu života. BPH je čest kod muškaraca starijih od 50 godina. Najčešće se muškarci javljaju upravo zbog problema s mokrenjem. BPH se smatra normalnim stanjem starenja. Iako je točan uzrok nepoznat, promjene u muškim spolnim hormonima koje dolaze sa starenjem mogu biti faktor. Svaka obiteljska povijest problema s prostatom ili bilo kakve abnormalnosti s testisima mogu povećati rizik.

Simptomi BPH

Simptomi BPH često su u početku vrlo blagi, ali postaju ozbiljniji ako se ne liječe.

Uobičajeni simptomi uključuju:

 • nepotpuno pražnjenje mjehura,
 • nokturija – potreba za mokrenjem dva ili više puta po noći,
 • inkontinencija ili curenje mokraće,
 • napinjanje pri mokrenju,
 • slab urinarni mlaz ,
 • iznenadni nagon za mokrenjem,
 • usporeni ili odgođeni mlaz mokraće,
 • bolno mokrenje,
 • krv u mokraći,

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate bilo koji od ovih simptoma. Izlječivi su, a njihovo pravilno liječenje može pomoći u sprječavanju komplikacija.

Dijagnoza BHP

Fizikalni pregled i anamneza su ključ u dijagnozi. Fizikalni pregled uključuje digitorektalni pregled koji liječniku omogućuje procjenu veličine i oblika prostate.

Ostali testovi mogu uključivati:

Analizu urina
Provjerava se ima li krvi i bakterija.

Urodinamski test
Mjehur se puni tekućinom putem katetera kako bi se izmjerio tlak u mjehuru tijekom mokrenja.

Pretraga krvi – antigen specifičan za prostatu (PSA).

Transrektalni ultrazvuk
Ultrazvučna sonda se umeće u rektum, približavajući ju prostati. Ultrazvuk se često radi s biopsijom prostate kako bi se isključio rak prostate.

Mjerenje ostatnog urina
Time se testira količina urina koja je ostala u mjehuru nakon mokrenja.

Cistoskopija
Pregled mokraćne cijevi i mokraćnog mjehura s osvijetljenim teleskopom koji je umetnut u mokraćnu cijev

Liječnik vas također može pitati o lijekovima koje uzimate koji bi mogli utjecati na vaš mokraćni sustav, kao što su:

 • antidepresivi
 • diuretici
 • antihistaminici
 • sedativi

Liječnik može napraviti sve potrebne prilagodbe lijekova ako procjeni da su ti lijekovi uzrokovali poteškoće. Bitno je naglasiti da ne pokušavajte sami prilagoditi lijekove ili doze. Obavijestite svog liječnika ako ste barem 2 mjeseca poduzeli mjere samozbrinjavanja svojih simptoma, a da niste primijetili nikakvo poboljšanje.

Terapija BPH

Liječenje BPH može započeti brigom o sebi i prilagodbom načina života. Ako se simptomi ne povuku, mogu se preporučiti lijekovi ili operacija. Vaša dob i opće zdravstveno stanje također će utjecati na propisanu terapiju.
Prirodno liječenje može uključivati ​​specifične radnje ili promjene načina života koje možete učiniti kako biste ublažili simptome BPH. To uključuje:

 • mokrenje čim osjetite poriv ,
 • vježbanje “dvostruko pražnjenje” mokraćnog mjehura, mokrite što više možete, zatim se opustite na nekoliko trenutaka pa ponovno mokrite.
 • izbjegavanje dekongestiva (poput sprejeva za nos) ili antihistaminika (tableta za alergiju) koje možete kupiti bez recepta, a mogu otežati pražnjenje mjehura,
 • izbjegavanje alkohola i kofeina, osobito u satima nakon večere,
 • smanjenje razine stresa, jer nervoza može povećati učestalost mokrenja,
 • redovito vježbajte, jer nedostatak tjelovježbe može pogoršati vaše simptome,
 • učenje i vježbanje Kegelovih vježbi za jačanje mišića zdjelice,
 • održavati toplinu, jer hladnoća može pogoršati simptome.

Kada promjene načina života nisu dovoljne za ublažavanje simptoma, vaš liječnik može prepisati lijekove. Postoji nekoliko lijekova koji pomažu u liječenju simptoma BPH i samog BPH.

Ovi lijekovi uključuju: alfa-1 blokatore, lijekovi za smanjenje hormona i antibiotike.

Alfa-1 blokatori

su lijekovi koji opuštaju mišiće mokraćnog mjehura i prostate, opuštaju vrat mokraćnog mjehura i olakšavaju protok mokraće. Primjeri alfa-1 blokatora uključuju: doksazosin, prazosin, alfuzosin, terazosin, tamsulozin, itd…

Inhibitori 5-α reduktaze


Obično se propisuju lijekovi koji smanjuju razinu hormona koje proizvodi prostata, kao što su dutasterid i finasterid. Ova dva lijeka snižavaju razinu dihidrotestosterona (DHT), snažnija varijacija testosterona koja utječe na rast kose i prostate. Ponekad će snižavanje razine hormona smanjiti prostatu i poboljšati protok mokraće. Međutim, u rijetkim slučajevima, ovi lijekovi također mogu dovesti do nuspojava kao što su impotencija i smanjeni seksualni nagon.

Antibiotici

se mogu koristiti ako vaša prostata postane kronično upaljena zbog bakterijskog prostatitisa povezanog s BPH. Liječenje bakterijskog prostatitisa antibioticima može smanjiti simptome BPH smanjenjem upale. Međutim, antibiotici neće pomoći kod prostatitisa ili upale koju ne uzrokuju bakterije.

Operacija BHP

Postoje različite vrste kirurških zahvata koji mogu pomoći u liječenju BPH kada lijekovi nisu učinkoviti. Neki zahvati su ili neinvazivni ili minimalno invazivni i često se mogu obaviti u ordinaciji ili klinici vašeg liječnika. Drugi su invazivniji i moraju se obaviti u bolnici (bolnički zahvati).

Ambulantni postupci
Ambulantni zahvati uključuju umetanje instrumenta u mokraćnu cijev i u prostatu. Oni uključuju:

 • Transuretralna ablacija iglom (TUNA).
  Radio valovi se koriste za stvaranje ožiljaka i smanjenje tkiva prostate.
 • Transuretralna mikrovalna terapija (TUMT).
  Mikrovalna energija koristi se za uklanjanje tkiva prostate.
 • Transuretralna terapija vodenom parom (Rezūm).
  Vodena para se koristi za uništavanje viška tkiva prostate.
 • Termoterapija izazvana vodom (WIT).
  Zagrijana voda se koristi za uništavanje viška tkiva prostate.
 • Fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (HIFU).
  Zvučna energija se koristi za uklanjanje viška tkiva prostate.
 • Urolift.
  Povećana prostata se kirurški podiže uz pomoć implantata kako ne bi blokirala mokraćnu cijev.

Bolničke procedure
Bolnički zahvati mogu se preporučiti ako imate bilo koji od sljedećih simptoma:

 • zatajenja bubrega kamenci mokraćnog mjehura,
 • ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava,
 • inkontinencija,
 • potpuna nemogućnost pražnjenja mjehura,
 • ponavljajuće epizode krvi u mokraći.

Transuretralna resekcija prostate (TURP).
Ovo je najčešće korišteni kirurški tretman za BPH i ostaje zlatni standard kirurškog liječenja. Liječnik stavlja mali instrument kroz uretru u prostatu. Zatim se prostata uklanja dio po dio.

Jednostavna prostatektomija.
Liječnik napravi rez na trbuhu ili perineumu (područje iza skrotuma). Unutarnji dio prostate se uklanja, ostavljajući vanjski dio. Nakon ovog postupka, možda ćete morati ostati u bolnici do 10 dana.

Transuretralna incizija prostate (TUIP).
Slično je TURP-u, ali prostata nije uklonjena. Umjesto toga, napravljen je mali rez na prostati koji će povećati izlaz mokraćnog mjehura i uretru. Rez omogućuje slobodniji protok mokraće. S ovim postupkom niste uvijek obvezni ostati u bolnici.

Komplikacija BPH

Simptomi BPH lako se mogu zanemariti. Međutim, rano liječenje može pomoći izbjeći potencijalno opasne komplikacije. Nazovite svog liječnika ako primijetite simptome BPH. Osobe s dugotrajnom poviješću BPH mogu razviti sljedeće komplikacije:

 • infekcije mokraćnog sustava,
 • mokraćne kamence,
 • oštećenje bubrega,
 • krvarenja u urinarnom traktu,
 • iznenadna nemogućnost mokrenja.

Ponekad je opstrukcija mokraće zbog BPH toliko ozbiljna da urin uopće ne može napustiti mjehur. To se zove opstrukcija izlaznog mjehura. Može biti opasno jer urin zarobljen u mjehuru može uzrokovati infekcije mokraćnog sustava i oštetiti bubrege.

Usporedba BPH, raka prostate i prostatitisa

BPH i rak prostate nemaju u potpunosti iste simptome. Rak prostate je većinom asimptomatski i identificira se ili po povišenom PSA ili se digitorektalnim pregledom pronađe izmijenjena prostata. To je ozbiljnije stanje od BPH. Vaš liječnik može pregledati testove kako bi se uvjerio da vaši simptomi nisu povezani s rakom prostate.

Prostatitis je upala prostate i ponekad ima slične simptome kao BPH. Može izmijeniti prostatu koja postaje natečena, osjetljiva i/ili upaljena. Simptomi prostatitisa mogu biti: potreba za hitnim mokrenjem usred noći, bol prilikom mokrenja ili nakon ejakulacije, krv u urinu, bol u donjem dijelu leđa, bol u rektumu te osjećaj težine iza skrotuma.

Postoje različite vrste prostatitisa. Bakterijski prostatitis uzrokovan je bakterijskom infekcijom i može se izliječiti antibioticima. Postoji i kronični prostatitis ili sindrom kronične zdjelične boli.

BPH ne zahtijeva uvijek liječenje. Ponekad će biti dovoljno da imate redovite preglede kako biste pratili svoje simptome i veličinu prostate. Trenutno ne postoji studija ili istraživanje koja opisuje kako prevenirati BPH. Promjene načina života, lijekovi i kirurški zahvati su sve načini liječenja simptoma koji utječu na kvalitetu vašeg života. Vaš liječnik će surađivati ​​s vama na izradi plana liječenja koji će vam pomoći da upravljate svojim simptomima i živite zdravim životom.

Zato je važno da o svojim simptomima razgovarate sa svojim liječnikom.

Izvori